Bisfofonáty a osteonekróza

ZL1 17 obalka

Už sa vám stalo, že po vytiahnutí zuba , alebo inom chirurgickom výkone v ústnej dutine sa rana v ústach nehojila? Na vine môžu byť lieky nazývané bisfosfonáty.

Bisfosfonáty sú lieky, ktoré sa používajú pri liečbe nenádorových chorôb ako sú osteoporóza alebo kostná choroba tzv. Pagetova choroba alebo pri liečbe vysokej hladiny vápnika v krvi. Zároveň sa používajú aj pri liečbe nádorových ochorení ako sú: mnohopočetný myelóm, kostné metastázy pri rakovine prsníka, pľúc alebo prostaty.

Najviac používanými bisfosfonátmi sú: Zometa, Prolia,Pamitor, Sindronat, Londronat, Bonefos, Bonviva, Aclasta a mnoho ďalších. Môžu sa užívať v tabletkovej forme alebo vo forme injekcií.

Ich hlavný liečebný účinok spočíva v zastavení vytvárania nových kostných ložísk, zmierňujú bolesti, podieľajú sa na znížení rizika patologických zlomenín kostí. Bisfosfonáty tlmia účinok kostných buniek, ktoré sú zodpovedné za odbúravanie kosti. To má za následok nechcenú odpoveď kosti na bežnú infekciu alebo defekty. Medzi nežiadúce účinky patrí hlavne osteonekróza ( odumretie okrsku-časti kosti) po extrakcii zuba, pri dekubite (odtlačeniu) pod nevyhovujúcou protézou. Bisfosfonáty môžu vážne ohroziť zdravotný stav pacienta po vykonaní niektorých druhov ošetrení v ústnej dutine.

Najľahšou komplikáciou pri liečbe bisfosfonátmi vo forme tabliet je kontaktný zápal sliznice úst ich nesprávnym užívaním, keď sa liek cmúľa alebo rozhryzuje v ústach.

Veľmi závažnou komplikáciou je osteonekróza ( odumretie, rozpad kosti) čeľuste alebo sánky. Ako sa osteonekróza prejaví v ústach? Rana v ústach (napríklad po vytiahnutí zuba) sa nehojí dva až tri mesiace, rana je otvorená, kosť je obnažená, bolestivá. Pretože do rany sa ukladajú ústne baktérie, pridruží sa zápach z rany a z rany môže vytekať hnis. Hojenie kosti účinkom bisfosfonátov je narušené a prebieha veľmi obtiažne. Osteonekróza kosti môže vzniknúť aj spontánne (bez otvorenia tkaniva), napríklad tlakom nestabilnej zubnej protézy. Okolnosti, ktoré zvyšujú riziko komplikácie sú aj nedostatočná hygiena ústnej dutiny a zlý stav chrupu (neošetrený zubný kaz, krvácajúce ďasná, neodstránený zubný kameň). Ďalšími faktormi sú cukrovka, poruchy prekrvenia, poruchy zrážania krvi, herpetická infekcia, fajčenie, alkoholizmus, podvýživa, zlý celkový zdravotný stav.

Aby ste sa vyhli komplikáciám a dlhodobému liečeniu poškodenej kosti v sánke a čeľusti napríklad aj po vytiahnutí zuba nezabudnite :

  1. ste povinný každý nový liek, ktorý budete dlhodobo užívať, nahlásiť svojmu zubnému lekárovi.
  2. opýtať sa svojho špecialistu ( ortopéda, reumatológa, osteológa, onkológa, gynekológa) či liek, ktorý vám predpisuje nepatrí do skupiny bisfosfonátov.
  3. ak áno, je nevyhnutné, aby Vás najprv vyšetril a ošetril Váš zubný lekár. To znamená extrahovať zuby podľa indikácie, ošetriť zubný kaz výplňou, vykonať dentálnu hygienu.

          

                                             

Obrázek1 Obrázek2

Obr. 1 Nehojaca sa rana 2 mesiace po vytiahnutí zuba, sprevádzaná vytekaním hnisu, bolesťou a stŕpnutím sánky. Prítomný je aj zápach z úst a bolestivé prehĺtávanie.

Obr. 2 Otvorená rana po vytiahnutí zuba. Sprievodné príznaky: stŕpnutie sánky až po bradu, boleť kosti sánky, zápach z úst, vytekanie hnisu, úbytok na váhe pre zhoršený príjem potravy.